Saturday, February 3, 2018

Ending yang tidak dijangka dalam Benh Vien Ma / Ghost Hospital


Assalamualaikum dan hi.

Tadi aku berkesempatan tengok satu movie dari Vietnam yang aku sendiri download -Benh Vien Ma atau tajuk english untuk movie ni adalah -Ghost Hospital. Aku download pun sebab movie tu bergenre seram dan komedi, macam biasa laa kan yang aku ini peminat movie mahupun drama bergenre seram. Boleh dikatakan ni first time laa aku tengok movie Vietnam ni, kalau sebelum ni selalu movie Tamil, China, Korea, English saja tapi kali ni ada kelainan sikit haha.


Alhamdulillah, ada english subtitle.

Movie ni bagi aku biasa-biasa saja, ada laa seram dia tu tapi still okay. Bagi jalan cerita dia agak slow akan tetapi ending movie ni tidak dijangka -plot twist.  Kalau ada sesiapa nak cuba tengok boleh laa tengok secara online atau nak download, takpun tengok trailer dulu, klik link-link di bawah ni :





   

 


Ini antara pelakon-pelakon untuk movie Ghost Hospital.



Tran Thanh sebagai Thanh
Hari Won sebagai Hang
Thu Trang sebagai Trang
Tien Luat sebagai Tuan
Hoang Phuc sebagai Dr. Phuc


Kisahnya bermula apabila Thanh ni nak pergi interview untuk jadi doktor di sebuah hospital iaitu An Tam Hospital. Mula tu dia tanya security guard kat mana tempat nak hantar resume tapi security guard tu cakap taktau, dia cakap yang kerja dia duduk kat pondok tu saja. Lepas tu Thanh ni masuk dalam hospital tu kemudian dia jumpa dengan Trang -kira macam penyambut tetamu laa haha. Sembang punya sembang, Trang ni kata sebenarnya resume itu tidak penting tetapi Thanh kena jawab soalan ni.




"Are you afraid of ghosts?"


Mungkin Thanh ni jenis yang tak percaya pasal hantu ni sebab tu dia jawab benda tu semua mengarut. Last sekali Trang suruh Thanh ni naik tingkat tiga. Bila di tingkat tiga, dia berjumpa dengan Dr Phuc. Sembang sikit lepas tu trus Dr Phuc terima dia kerja, kemudian Dr Phuc ni suruh Tuan bawak Thanh ni tunjuk bilik dia nak kerja -haa kat sini aku mula agak yang depa-depa ni yang Thanh jumpa tadi ni adalah hantu. 

tapi bukan, depa manusia rupanya.


Lepas tu dia jumpa pulak dengan Hang, mula laa detik perkenalan lepas tu ada selit bab percintaan sikit -lama-kelamaan buat kerja pun berdua saja. Dalam masa yang sama ada hantu (Mrs Tien) ni dok kacau Thanh, mintak tolong Thanh untuk cari pembunuh dia. Kalau hampa tengok movie ni kan, hampa akan kata yang Dr Phuc, Trang dengan Tuan ni jahat sebab berkomplot bunuh Mrs Tien. Lepas tu Thanh dengan Hang pulak tengah dok siasat siapa antara depa tiga tadi punca pembunuhan tu.

Cari punya cari, adalaa terjumpa beg duit Mrs Tien dengan sekeping gambar iaitu gambar Mrs Tien bersama anak lelakinya. Dekat scene ni, Thanh macam curiga dekat Hang sebab dia dok rasa yang Hang ni anak kepada Mrs Tien -mungkin dia buat pembedahan sebab nak balas dendam. 



Aku tengok punya tengok, rupanya Thanh ni gila + ada penyakit sawan dan dia sebenarnya anak Mrs Tien. Hang pulak seorang polis, dia terpaksa menyamar mungkin sebab nak bantu pulihkan Thanh ni tapi yang mak Thanh mati tu kalau tak silap aku sebab sakit. Satu lagi, Thanh ni aku tengok macam kena rasuk hantu pun ada sebab kejap-kejap mata dia akan jadi warna merah, kejap-kejap normal balik. 

Agak pening jugak movie ni dan pencahayaan untuk movie ni macam kurang.


Sebelum aku akhiri entri ni, aku nak mintak maaf sebab apa yang aku tulis ni mungkin tergesa-gesa dan ada yang takpaham haha dan aku pun tengok macam tu jaa movie ni. Kalau tak berapa paham tu, boleh laa tengok online.


Overall, for this movie I give : ⭐️⭐️⭐️ from ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




2 comments:

  1. ish sy tak boleh tengok cite hantu haha serious takleh tidor nnti apatah lagi klu cite hantu org luar buat, :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha hantu luar negara lebih menyeramkan.

      Delete