Tuesday, January 30, 2018

Cara nak blurkan latar belakang gambar menggunakan Microsoft PowerPoint



Assalamualaikum dan hi.

Dah lama jugak aku tak buat tutorial pasal edit-edit gambar ni dan kali ni aku kembali dengan cara nak blurkan latar belakang gambar guna microsoft powerpoint. Kadang-kadang ada yang nak blurkan gambar belakang tapi nak guna adobe tu tak berapa mahir dan kadang-kadang tu malas nak guna atau install sebab adobe ni berat jugak sebenarnya. Aku sendiri pun malas nak guna. Jalan yang terbaik adalah guna microsoft powerpoint ni, boleh dikatakan setiap laptop dan komputer wajib ada microsoft office kan? 

Cara yang aku nak tunjuk ni sangat sesuai untuk gambar kahwin, manalaa tau kan nak tangkap gambar pengantin ja tapi ada pulak dua tiga orang lalu tepi tepi tak pun belakang pengantin tu haha.




P/S : Gambar dahulu baru baca ayat.


A) Pembukaan
- Mula-mula buka microsoft powerpoint dulu.
- Lepas tu ikut step kat bawah ni atau tengok saja gambar di atas tu.
     1. Klik Design.
     2. Cari Slide Size.
     3. Pilih Custom Slide Size.



B) Edit saiz slide
- Kemudian akan keluar satu kotak kecil macam yang diatas tu.
- Masukkan nilai Width dengan Height (ikut selera masing-masing nak saiz yang macam mana).
- Dah puas hati, tekan OK.



C) Edit saiz slide
- Bila dah tekan OK, akan keluar satu lagi kotak kecil.
- Pilih Ensure Fit.




D) Masukkan gambar
- Lepas tu ikut step kat bawah ni atau tengok saja gambar di atas tu.
     1. Cari Insert.
     2. Pilih Pictures -lepas tu pilih gambar yang nak diedit.
     3. Dah pilih, klik Insert.





E) Crop gambar
- Bila dah Insert gambar tu, hampa ejas @ perbesarkan gambar tu.
- Lepas tu hampa crop laa gambar tu ikut size slide tu.
     1. Klik pada gambar tu.
     2. Pilih Format.
     3. Kemudian tekan logo Crop tu.




F) Tambah Slide
- Klik dekat slide No. 1 tu, lepas tu tekan CTRL+C dan kemudial tekan CTRL+V.
- Copy and paste laa maksudnya.
-Rujuk 2 gambar di atas. 
- Sekarang dah ada dua slide, tadi satu saja.



F) Edit Slide No. 1
- Klik dekat slide No.1.
- Lepas tu right-click pada gambar.
- Pilih Format Picture.







G) Edit Slide No. 1
- Lepas tu, tengok belah kanan tu ada muncul satu page kecil.
- Klik pada ikon gambar tu.
- Pilih PICTURE CORRECTIONS.
- Dekat bahagian Sharpness tu, jadikan kepada -70.
- Kemudian pilih COLOR CORRECTIONS pulak.
- Dekat bahagian Color Tone, bawah tu ada Presets kan -haa bahagian ni boleh pilih nak color tu 
  macam mana, masing-masing punya selera.



H) Edit Slide No. 2
- Klik pulak kat slide No. 2.
     1. Klik pada gambar.
     2. Pilih Format.
     3. Kemudian klik pada Remove Background.




I) Edit Slide No. 2
- Bila dah tekan Remove Background tu, gambar akan jadi macam diatas tu. 
- Yang berwarna ungu tu kiranya lepas habis edit nanti background tu akan terpadam la.
- Bahagian ni kena buat dengan teliti sikit ya.
          1. Mark Areas to Keep -kena klik dan drag sekaligus dekat bahagian yang takmahu 
              dipadamkan.
          2. Mark Area to Remove -kena klik dan drag sekaligus dekat bahagian yang nak 
              dipadamkan.
- Dah siap bahagian Remove Background semua tu, klik Keep Changes.



J) Dan inilah hasilnya selepas dah buang background!



K) Edit Slide No. 2
- Lepas tu, klik pada gambar yang berada di slide No.2 tu.
- Tekan CTRL+C dan pastekan pada slide No.1 (CTRL+V).
- Hasil macam dalam gambar diatas tu.



L) Save gambar.
- Klik File.
- Cari Save As.
- Untuk nak save jadi gambar, tukar pada bahagian Save as type : JPEG ...
- Baru boleh tekan Save.



M) Untuk bahagian ni, tekan saja Just This One.




Ok, dah siap! Macam tu saja caranya. Bagi aku mudah laa, nanti hampa boleh try edit gambar macam ni. Kalau ada apa-apa hal, tinggalkan komen di bawah ni dan aku guna Microsoft Office tahun 2013 punya. Gambar yang aku guna ni hanyalah sekadar contoh sahaja.








No comments:

Post a Comment