How I Make Image Trace - INTROVERTED GIRL

Saturday, November 5, 2016

How I Make Image Trace

Assalamualaikum dan hello.





**I'm use the word 'aku' in this entry and I would like to apologize 
to those readers who are older than me because of the word.**



Hari ni, aku nak share cara nak buat image trace. Simple ja sebenarnya, for sure cuma step dia panjang sebab aku explain one by one. Lepas ni hampa boleh buat jugak.




Software : Adobe Illustrator

STARTS.

Macam biasa, cari mangsa dulu (gambar yang nak diedit) then bukak Adobe Illustrator; kalau tak bukak nak start macam mana kan hahaha.

Lepas tu create new layer; File - New - isikan size Width dgn Height @ tekan ja Ctrl+N.

Masukkan gambar yang nak diedit tu; File - Place - pilih gambar - Place.








Lepas tu, klik pada gambar tu and hampa cari perkataan Image Trace kemudian klik kat arrow kecil sebelah Image Trace tu ( rujuk gambar ).

Hampa pilih la nak yang jenis macam mana, aku pilih 16 Colors. Bila dah pilih tu, dia akan loading sat then baru keluaq hasilnya.


Aku sertakan contoh effect lain antaranya ; 3 Colors | 6 Colors | Shades of Gray | Sketched Art.









COLORS.

Ok, sekarang masa untuk menghias-hias, nak bagi comel segak lawa semua hahaha.
Again, klik gambar tu dan kemudian tekan Expand.


Then Right-click - Ungroup, lepas tu hampa try klik kat gambar tu.









Lepas Ungroup tu, boleh la hampa nak main dengan color.






BUANG BACKGROUND.

Untuk bahagian ni, hampa main klik-klik ja kat bahagian background tu.





Dah buang background yang tak mau tu, tekan Ctrl+A kemudian ; Right-click - Group. Kemudian, hampa ejas la bagi lagi cantik semua tu ( ikut citarasa memasing).




Dan inilah final result.





If tak paham, jangan segan-segan tanya. Insyaallah aku akan tolong :)







Adios, sviors.

5 comments:

  1. Wah bestnya, tp mai takde software ni,kekeke...

    ReplyDelete
  2. wah cantik!. busyra ada photoshop ja. AI tak ada.

    ReplyDelete
  3. @ANIS NABILAH : Hahaha, bae<3 kan.


    @Noor Maizan : Download Mai, nanti bleh edit gambar sendiri or artis kesayangan. Hehe.


    @Busyra Bt Takiyudin : Terima kasih :) AP tak sure bleh ke idok. Hehe

    ReplyDelete