Monday, April 17, 2017

Making #FanArt; Part Three

Assalamualaikum dan hi. 


Banyak hari juga dan mungkin berminggu dah aku tak update entri apa-apa kat blog ni, hahaha biasalah kalau dah malas serta takdak idea/mood nak menulis apapun tak jadi haa. Untuk kali ni aku buat sedikit tutorial or cara aku buat #fanartkpop - aku panggil fanart jelaa sebab taktau nama apa, abaikan.




1. Mula-mula sekali, macam biasalah kena bukak Adobe Illustrator dulu. Kemudian p dekat File - New dan akan keluar satu dialog box. Yang mana yang aku highlightkan tu, hampa pandai-pandai laa ubah/ejas mengikut kesesuaian.



2. Lepas tu, sekali lagi klik kat File - Place dan kemudian pilih laa gambar yang hampa nak guna tu.



3. Sebelum nak mulakan kerja ni, make sure dalam hampa punya Adobe tu ada bahagian Layer ( rujuk gambar di atas ) - sebab dengan adanya bahagian Layer tu senang untuk nak control buat fanart nih.
**notes - simbol manga kunci tu untuk lockkan layer



4. Satu lagi, pastikan lock dulu pada layer gambar, kemudian klik simbol Create New Layer ( rujuk gambar di atas ) untuk mulakan kerja nih. Untuk nak mula buat outline pada gambar, klik pada simbol pen @ Pen Tool ( P ) @ klik terus huruf P kat keyboard tu.



5. Pastikan jugak pada bahagian color ( rujuk gmbar di atas ), hanya outline sahaja yang ada warna. Kemudian dah boleh start buat line ikut gambar, kalau hampa rajin boleh laa buat ikut warna - contoh macam color rambut untuk gambar yang aku guna ni.



6. Bila dah siap buat line semua untuk gambar tu, macam ni laa hasilnya. Mula tu memang nampak hodoh/tak kemas but bila dah di warnakan memang cantik laa haha.



7. Untuk bahagian mewarna pulak, mula-mula klik pada mana-mana bahagian yang hampa dah buat tadi ( rujuk gambar di atas ), kemudian cari simbol Eyedropper Tool (I) @ terus tekan ja huruf I di keyboard.




8. Buat cara yang sama jugak untuk bahagian-bahagian lain dan this is the final result!




Selamat mencuba and have fun !

8 comments:

  1. Nmpk mcm sukr skit bg sy tp x slh mncuba. Tq share ๐Ÿ˜Š btw, lawo fanart tu๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula-mula mmg susah jugak and perlukan kesabaran but lama-lama nanti ok :)
      Terima kasih!

      Delete
  2. Hebatnyaaaaa. Failed la syed nak buat macamni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha mana ada hebatnya, jenuh jugak nak buat haa. Try la buat, Syed.

      Delete
  3. bila la nk pandai ni ..hahahahaha, asal buat aysik kelaut jak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpa Unni pelan-pelan, Insyaallah menjadi nanti :)

      Delete