Buat arts guna Microsoft Excel - INTROVERTED GIRL

Saturday, October 15, 2016

Buat arts guna Microsoft Excel

Assalamualaikum and hi.



Ok, bila hampa semua dengar or nampak ja Microsoft Excel, apa yang hampa fikir? For me, pap! it's about pengiraan. Sum itu sum ini, nak darab bahagi bagai. Then nak buat jadual semua tu. Betul dak? Hahaha.

At first yes aku fikir macam tu like 'nah, microsoft excel? i'm not good with microsoft excel' but then one day aku ada blogwalking kat satu blog ni iaitu blog kak dani. Bila tengok blog dia kan, wow memang cantik and sangat berseni for me, dia buat doodles and more. Cantik and nice. 

Stalk punya stalk, aku jumpa pasat buat arts guna Microsoft Excel. Haa tunggu apa lagi aku terjah laa, dah aku pon minat bab-bab arts ni kan. Memang creative weh, kat Microsoft Excel ni hampa guna kat bahagian shapes ja. And ada laa yang lain sikit kan, kena main dengan colors, nak blend colors.

So lepas aku dah jumpa pasal arts guna Microsoft Excel tu, aku pon try buat lah. Buat first memang ikut tutorial kak dani buat tu and alhamdulillah menjadi. Lepas tu, dia punya semangat nak buat berkobar-kobar hahaha so yang second buat pakai idea sendiri and menjadi but biasa-biasa ja. Kali ketiga buat cari gambar kat google then buat balik and yes, untuk arts yang ketiga ni aku puas hati hahaha nampak betapa gigihnya aku lol. Aku paling suka yang ketiga lah sebab cantik hohohoh perasan. 


Kat bawah ni aku sertakan hasil kerja aku kot hampa tak caya hahaha. Yang first tu hasil keseluruhan dan yang second tu betapa gigihnya nak buat bagi lawa jadi macam tu.


First Time.







Second Time.







Third Time.








Sebenarnya takdak benda yang mudah cuma ianya terletak pada kita sendiri sama ada nak or tak. Bagi aku nak buat benda macam ni perlukan kesabaran dan kerajinan hahaha. So, sapa yang nak berjinak-jinak tu boleh la mula buat sikit-sikit. Boleh belajar dan tengok tutorial kat blog kak dani ^^ Selamat mencuba !





Adios, sviors.




4 comments:

  1. yg owl tu cantik...fuhh dasyat org seni ni,kagum,kagum... mai tak minat,hahaha.

    ReplyDelete
  2. Nice... tak pernah paham camne nk buat art guna excel haha. maka saya stick to paint tool SAI ngun photoshop je huhuhu

    ReplyDelete
  3. @noor maizan : Hahaha, terima kasih. Tak berseni pon.

    ReplyDelete
  4. @munirah : haha saya tak pandai guna SAI T_T sedihnya, ada guna dlu tapi no point. hahaha

    ReplyDelete