"LION" breaks your heart into a thousand pieces.



Assalamualaikum and hi.

Aku ada tengok filem ni sebelum-sebelum ni tapi sekerat saja tapi Alhamdulillah minggu lepas aku berjaya tengok sampai habis.



Cast :  Dev Patel, Sunny Pawar, Nicole KidmanRooney Mara, David Wenham, 


Director : Garth Davis


Synopsis :

A five-year-old Indian boy gets lost on the streets of Calcutta, thousands of kilometers from home. He survives many challenges before being adopted by a couple in Australia. 25 years later, he sets out to find his lost family.


Review :

LION
merupakan filem biografi yang diarahkan oleh Garth Davis, dimana filem ini berdasarkan sebuah buku yang bertajuk 'A Long Way Home' yang ditulis sendiri oleh Saroo Briefly.

Filem ni adalah kisah benar yang dilakonkan semula oleh Dev Patel sebagai Saroo dan ianya menceritakan tentang  Saroo yang sesat dan hilang ketika sedang mencari abangnya. 25 tahun kemudian dia kembali ke tempat asalnya untuk mencari keluarganya. 

Bagi aku dengan menonton filem ni, macam-macam perasaan akan muncul seperti sedih, risau dan jugak gembira. Sedihnya itu bila dia berjauhan dengan keluarga sebenar dia dan risau pulak dengan bagaimana dia nak 'survive' dengan cabaran hidup bagi umur yang masih muda macam tu. Gembiranya itu tatkala ada keluarga yang ingin ambil Saroo sebagai anak angkat, sebab lepas ni akan ada yang jaga diri dia.

Bila dah dewasa, aku nampak yang Saroo ni berhadapan dengan 'stress' sebab agak sukar untuk nak mencari keluarga sebenar dia, tempat tinggal mereka tu, 25 tahun adalah masa yang sangat-sangat lama. Boleh jadi mereka sudah tiada atau mungkin berpindah tempat? Siapa yang tau kan, mana dengan agak sukar untuk Saroo nak ingat balik apa yang dia lalui kecil-kecil dulu -proses nak ingat balik tu ambik masa jugak.

Dalam filem ni jugak kita dapat tau yang masih banyak kanak-kanak diluar sana yang terbiar, kalau yang dah tengok filem ni mungkin akan faham maksud aku. 

I strongly recommend to anyone out there who have not watched this movie, go and watch it. Although there are some scenes that are not suitable for children, LION is exciting and creative -and well worth a few hours of your time. Let’s just say if you are human, there is no way that LION won’t move you. 


In the end, I just knew that Saroo had been mispronouncing his own name, which was actually Sheru, meaning "LION".

Post a Comment

Designed By OddThemes | Distributed By Blogger Templates