Sup bebola ikan - SVIORS

Wednesday, September 21, 2016

Sup bebola ikan

Assalamualaikum dan hi.
Alhamdulillah untuk rezeki hari ini. 

{ image from source }



Hari ini aku nak kongsi resepi dari aku sendiri ( actually from my mom ) haha
Sangat senang dan simple. Gambar tak dan nak snap haha.


BAHAN-BAHAN :

1 bungkus bebola ikan
2 biji bawang besar ( di hiris nipis ) *aku suka blend sbb aku tak suka makan bawang
1 kiub ikan bilis @ ayam
3 biji ubi kentang ( depends berapa biji nak )
Sedikit garam
Sedikit gula
Minyak
Daun bawang
Air



CARA-CARA :

Panaskan minyak dulu. Lepas tu masukkan bawang tadi dan kacau sampai naik bau.
Kemudian masukkan kiub ikan bilis, kacau sampai cair.
Masukkan air, ikut sukatan korang sendiri then terus masukkan ubi kentang dan bebola ikan.
Biar sampai mendidih.
Last, perasakan sup tu mengikut kesesuaian korang.
Ok, dah siap.





Korang boleh tambah bahan lain lagi macam
lobak atau carrot.



Selamat mencuba dan selamat makan ^^

1 comment:

  1. Hi sviors :) Tak tahu nak sebut nama awak camne? Hee.

    Tq singgah dan follow blog siqah. Followback here okay :) Keep in touch and keep blogging :)

    Kita geng untuk peminat Korea! 😁 tapi kita minat drama je. Lagu kurang sikit sebab malas nak kaji. Hehe.

    ReplyDelete